Nieuws

Stabiel of variabel pensioen bij StiPP

Vanaf 1 januari 2018 kunt u, als (gewezen) deelnemer van StiPP van 57 jaar of ouder, een keuze maken tussen twee verschillende beleggingsprofielen. Zo bepaalt u zelf hoe u de laatste tien jaar voor uw pensioendatum uw pensioenkapitaal wilt beleggen. Hieronder leest u welke keuzes u heeft en in welk geval u iets aan ons moet doorgeven.

Nu belegt u voor een stabiel pensioen

Als (gewezen) deelnemer bij StiPP belegt u standaard voor een stabiel pensioen. Dit betekent dat wij tot uw pensioendatum de risico’s die u loopt met de beleggingen in stapjes afbouwen. We beleggen de laatste tien jaar voor uw pensioendatum met minder risico’s. Hierdoor is de hoogte van de uiteindelijke pensioenuitkering die u maandelijks gaat ontvangen stabieler. Waarschijnlijk ontvangt u hierdoor de laatste tien jaren wel minder rendement. Het pensioenkapitaal dat gebruikt wordt om uw pensioenuitkering aan te kopen is hierdoor iets lager dan wanneer er meer risico genomen wordt.

U kunt ook kiezen voor risicovoller beleggen voor een variabel pensioen

Neemt u liever iets meer risico met uw pensioenkapitaal? Dan kunt u kiezen voor risicovoller beleggen voor een variabel pensioen. Zijn de resultaten van het beleggen goed, dan wordt uw pensioenkapitaal hoger. Vallen de resultaten tegen, dan wordt uw pensioenkapitaal lager. Waarschijnlijk ontvangt u door risicovoller te beleggen op langere termijn meer rendement dan bij een stabiel pensioen. De hoogte van uw uiteindelijke maandelijkse pensioenuitkering is wel minder zeker dan wanneer u kiest voor een stabiel pensioen. Hierdoor kan u ook kort voor uw pensioendatum te maken krijgen met een forse daling van uw pensioenkapitaal. De hoogte van uw uiteindelijke pensioenuitkering is met een variabel pensioen dus minder goed te voorspellen.

Hoe hoog is uw pensioenkapitaal?

Als uw pensioenkapitaal op de pensioendatum lager is dan € 9.817 (afkoopgrens 2018) dan zal StiPP aanbieden om uw pensioen ‘af te kopen’. U krijgt dan in één keer uw opgebouwde pensioenkapitaal uitbetaald. U ontvangt dan dus geen levenslange pensioenuitkering van ons. Dit kan mogelijk een reden voor u zijn om uw pensioenkapitaal juist wel of niet risicovoller te beleggen in de tien jaar tot uw pensioendatum. Houd hier dus rekening mee bij het maken van uw keuze. Uw keuze is afhankelijk van uw eigen financiële situatie. Wilt u hulp bij het maken van uw keuze? Ga dan naar uw financiële adviseur.

Verschillen stabiel en variabel pensioen

Bekijk hieronder de verschillen tussen de beleggingsprofielen:

Beleggingsprofiel stabiel pensioen
(laatste 10 jaar voor uw pensioendatum)
Beleggingsprofiel variabel pensioen
(laatste 10 jaar voor uw pensioendatum)
(Mogelijk) minder rendement (Mogelijk) meer rendement
Hoogte van de maandelijkse pensioenuitkering op uw pensioendatum is beter te voorspellen. Hoogte van de maandelijkse pensioenuitkering op uw pensioendatum is minder goed te voorspellen.
Het kapitaal om op pensioendatum een pensioenuitkering mee aan te kopen is mogelijk lager. Het kapitaal om op pensioendatum een pensioenuitkering mee aan te kopen is mogelijk hoger.

In de toelichting Keuzehulp beleggen voor stabiel/variabel pensioen (pdf) vindt u meer informatie die u helpt bij uw keuze.

Als u kiest voor beleggen voor een stabiel pensioen

Kiest u voor de stabiele pensioenuitkering? Dan hoeft u niets te doen. StiPP belegt namelijk standaard voor u voor een stabiel pensioen.

Als u kiest voor beleggen voor een variabel pensioen

Kiest u liever voor een variabel pensioen? Dan moet u dit aan ons doorgeven. Dit kan via het formulier Aanvraag beleggen voor variabel pensioen.

Met pensioen: bij StiPP kunt u alleen een stabiele pensioenuitkering aankopen

Bij StiPP kunt u alleen een stabiele pensioenuitkering aankopen. Wilt u een variabele pensioenuitkering? Dan heeft u de mogelijkheid om uw pensioen aan te kopen bij een verzekeraar naar keuze. StiPP biedt u via StiPP.metpensioen.nl inzicht welke variabele pensioenuitkering u met uw beschikbare kapitaal zou kunnen aankopen. StiPP werkt daarbij samen met Apple Tree, de tussenpersoon verbonden aan StiPP.metpensioen.nl. Wenst u na het bekijken van deze site meer informatie over de aankoop van een variabele pensioenuitkering? Dan kan Apple Tree u, indien gewenst, behulpzaam zijn bij het maken van uw keuze en bij het vervolgtraject. U kunt tot 1 maand voor uw gewenste pensioeningangsdatum bij StiPP doorgeven bij welke verzekeraar u uw variabele pensioen wilt aankopen. Let op! Bij de meeste verzekeraars kunt u alleen een variabele pensioenuitkering aankopen wanneer uw kapitaal hoger is dan € 25.000,-. Wanneer u met pensioen gaat, houdt er dan rekening mee dat u bij StiPP van uw pensioenkapitaal alleen een stabiele pensioenuitkering kunt aankopen.

In de toelichting Keuzehulp Aanvraag stabiel of variabel pensioen (pdf) vindt u meer informatie die u helpt bij uw keuze

Wilt u meer weten?

Lees dan meer over de pensioenregeling van StiPP.

Heeft u vragen?

Wilt u hulp bij het maken van uw keuze? Ga dan naar uw financieel adviseur. 
Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht