Waarom komt er een nieuw pensioenstelsel ? En wat voor regeling krijgt StiPP? Lees het antwoord op deze én andere veelgestelde vragen:
Het oude pensioenstelsel heeft jarenlang goed gewerkt. Maar inmiddels is het verouderd. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Met als doel het pensioenstelsel opener, persoonlijker en toekomstbestendiger te maken.
Een aantal sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijft:
- Je blijft pensioen opbouwen via je werkgever
- Je krijgt pensioen zolang je leeft
- De AOW via de overheid blijft
De vakbonden en de werkgeversorganisaties (sociale partners) hebben bepaald hoe de nieuwe pensioenregeling eruit gaat zien. Voor StiPP zijn dit vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie en werkgeversorganisaties ABU en NBBU.
De nieuwe pensioenregeling van StiPP geldt voor iedereen die pensioen opbouwt of opbouwde bij StiPP. En ook voor iedereen die een pensioen van StiPP ontvangt.
Een flexibele premieregeling. In het nieuwe pensioenstelsel gaan alle werknemers pensioen opbouwen in een premieregeling. De huidige pensioenregeling van StiPP is al een premieregeling. In een premieregeling heeft iedere deelnemer een individueel pensioenvermogen. Dit vermogen wordt belegd. Het beleggingsrisico ligt bij de werknemer. Met dit individuele pensioenvermogen koop je een pensioenuitkering aan op het moment dat je met pensioen gaat. Je blijft dus op dezelfde manier pensioen opbouwen. Wél wordt de pensioenregeling van StiPP op een aantal belangrijke punten aangepast. Je vindt de afspraken over de nieuwe pensioenregeling in het transitieplan.
Nee, de AOW blijft bestaan. De AOW is een basisinkomen dat je vanaf je AOW-leeftijd krijgt van de overheid. De nieuwe pensioenregeling gaat over het pensioen dat je bij StiPP opbouwt, opbouwde of heeft opgebouwd. Je pensioenuitkering van StiPP is een aanvulling op de AOW.
Je leest het laatste nieuws over de nieuwe pensioenregeling van StiPP in de nieuwsbrief. Ook is er een speciale pagina over de nieuwe pensioenregeling op de website.