Verlagen CO2-uitstoot van beleggingen
StiPP ondersteunt het doel van het Klimaatakkoord van Parijs (PAB) om het vrijkomen van de schadelijke broeikasgassen (CO2) over de hele wereld te verminderen en daarmee de negatieve impact op het klimaat te verkleinen en te voorkomen. Als meetmiddel gebruikt StiPP de Climate Transition Benchmark (CTB).
Deze CTB gaat aan het begin uit van een grote afname (-30%) van het vrijkomen van CO2 door de bedrijven waarin belegd wordt. Daarna volgt een jaarlijkse afname volgens het Klimaatakkoord tot aan 2050. StiPP heeft hierbij twee doelen: 1) Klimaatneutraal belegd zijn in 2050 en 2) niet beleggen in CO2-intensieve bedrijven zoals kolenmijnen. Zoals in de grafiek te zien is, is StiPP op weg deze doelen te behalen. Want het vrijkomen van CO2 van de bedrijven waarin StiPP belegt, is duidelijk minder dan het afnamepad van de CTB. Ook ligt StiPP voor op het pad van de strengere Parijs Aligned Benchmark (PAB)
Climate Transition Benchmark
De Climate Transition Benchmark (CTB) is een maatstaf die kan worden gebruikt om de prestaties van beleggingsportefeuilles te beoordelen op hun naleving van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.
De CTB hanteert een methodologie die is gebaseerd op de emissiereductiedoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het startpunt van het CTB-emissiereductietraject wordt bepaald aan de hand van de assetallocatie van de beursgenoteerde beleggingsportefeuille per ultimo 2019. In het eerste jaar (2020) kenmerkt de PAB zich door een reductie van 30%. Vervolgens kent het traject een verdere emissiereductie van 7% per jaar tot en met het jaar 2050.
Paris Aligned Benchmark
De Paris Aligned Benchmark (PAB) is een maatstaf die kan worden gebruikt om de prestaties van beleggingsportefeuilles te beoordelen op hun naleving van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.
De PAB hanteert een methodologie die is gebaseerd op de emissiereductiedoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het startpunt van het PAB-emissiereductietraject wordt bepaald aan de hand van de assetallocatie van de beursgenoteerde beleggingsportefeuille per ultimo 2019. In het eerste jaar (2020) kenmerkt de PAB zich met een reductie van 50%. Vervolgens kent het traject een verdere emissiereductie van 7% per jaar tot en met het jaar 2050.