Naast ouderdomspensioen heeft uit elkaar gaan gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Bijzonder partnerpensioen is een pensioen dat de ex-partner krijgt na overlijden van degene die het pensioen heeft opgebouwd. Uw ex-partner heeft recht op het volledige partnerpensioen dat u opbouwt tot het moment dat u officieel uit elkaar gaat. Tenzij u andere afspraken maakt.
Waar heb ik recht op?
Bij StiPP bouwt u geen apart partnerpensioen op. Wat betekent dit? Dat leggen we hieronder uit:
- In de pensioenregeling van StiPP bouwt u een pensioenkapitaal op.
- Dit pensioen krijgt u vanaf 67 jaar elke maand uitgekeerd.
- Komt u te overlijden? Dan gebruikt StiPP het opgebouwde kapitaal om een partnerpensioen uit te keren.
Bijzonder partnerpensioen
Gaat u uit elkaar? Dan bepalen wij hoeveel beleggingskapitaal beschikbaar is voor bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner heeft hier recht op, tenzij u hierover andere afspraken maakt. Als u overlijdt, komt het beleggingskapitaal beschikbaar voor een uitkering voor uw ex-partner. De hoogte van dit kapitaal is afhankelijk van het moment van overlijden. Uw ex-partner kan met dit kapitaal een uitkering aankopen.
Een voorbeeld
Victor is sinds 1 januari 2015 getrouwd met Andrea. Op 1 januari 2018 gaan zij scheiden. Victor werkt sinds 1 januari 2006 als uitzendkracht. Hij bouwt via StiPP pensioen op. Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 heeft Victor € 6.000 aan pensioenkapitaal opgebouwd bij StiPP.
Het pensioenfonds onderzoekt hoe hoog het partnerpensioen zou zijn als Victor direct na de scheiding zal komen te overlijden. Vervolgens onderzoekt het fonds welk bedrag nodig is om dit partnerpensioen uit te keren. Victor en Andrea ontvangen vervolgens een bericht met een indicatie van de hoogte van het bijzonder partnerpensioen. Die bedraagt € 460 bruto per jaar. Als Victor komt te overlijden, berekent StiPP exact op welk bijzonder partnerpensioen Andrea recht heeft.
Bent u al met pensioen en gaat u uit elkaar?
Dan is het belangrijk te weten of u vanaf uw pensioendatum een nabestaandenpensioen heeft meeverzekerd. In dat geval heeft uw ex-partner namelijk recht op een bijzonder partnerpensioen. Is dit niet zo? Dan heeft uw ex-partner geen recht op een bijzonder partnerpensioen.
Gaat u uit elkaar? En woont u in Nederland?
Dan krijgt StiPP automatisch bericht van uw gemeente (de Gemeentelijke Basis Administratie). Dit geldt als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Wij regelen dan het bijzonder partnerpensioen. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.
Wanneer moet ik contact opnemen met StiPP?
Heeft u met uw ex-partner afgesproken dat u afziet van het recht op bijzonder partnerpensioen? Deze afspraak over uw pensioen kunt u in uw huwelijkse voorwaarden, uw partnerschapsvoorwaarden of echtscheidingsconvenant laten zetten. Om deze afspraak aan ons door te geven kunt u het formulier 'Afstand bijzonder partnerpensioen' invullen, beiden ondertekenen en naar ons opsturen.