StiPP wil voor uw werknemers een goede opbrengst behalen met beleggen, maar wel op een manier die rekening houdt met de wereld om ons heen. Uit onderzoek blijkt dat onze deelnemers dat ook belangrijk vinden. Maatschappelijk verantwoord beleggen is daarom integraal onderdeel van ons beleggingsbeleid. De beleidskeuzes die we daarin maken, baseren we op de input van de betrokkenen bij het fonds, onze ‘stakeholders’: de deelnemers, het bestuur, en het verantwoordingsorgaan. Over de keuzes die we maken en hoe we die keuzes uitvoeren, leggen we verantwoording af in ons jaarverslag. Op deze pagina leest u op welke onderwerpen wij ons met name richten.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
De sustainable development goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Deze SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. StiPP wil met haar beleggingen bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. We vinden alle zeventien SDG’s belangrijk. Maar in ons beleggingsbeleid kiezen we specifiek voor drie SDG’s: gezondheid en welzijn (SDG 3), duurzame energie (SDG7) en klimaatactie (SDG 13).
- het terugdringen van de wereldwijde moedersterfte;
- het zorgen voor een universele gezondheidsdekking, kwaliteitsvolle en betaalbare essentiële geneesmiddelen én vaccins voor iedereen;
- het met een derde inperken van vroegtijdige sterfte door niet-overdraagbare ziekten via preventie en behandeling;
- én het bevorderen van mentale gezondheid en welzijn.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- het verhogen van het aandeel hernieuwde energie in de wereldwijde energiemix;
- het wereldwijd verdubbelen van de snelheid van verbetering in energie-efficiëntie.
Verdere maatschappelijke ambitie van StiPP
Naast bovenstaande duurzame ontwikkelingsdoelen, hebben we nog een aantal andere doelstellingen vastgesteld :
- We willen de CO2-emissie van onze beleggingen verminderen in 2050, in lijn met het Parijsakkoord.
- ESG-scores ( Environmental, Social & Governance) tellen zwaarder mee in de benchmarkkeuze en in de opbouw van onze beleggingsportefeuille, volgens ‘best in class’-principes.
- We streven naar 20% green bonds in de categorie staatsobligaties.
- We beleggen niet in ondernemingen die maatschappelijke schade toebrengen.
Ook onderzoeken we de mogelijkheid van impact-beleggingen die bijdragen aan de geselecteerde SDG’s in niet-beursgenoteerde beleggingen. StiPP heeft besloten vanaf 2022 te beleggen in direct lending (leningen aan het midden – en kleinbedrijf), waarbij strikte ESG-criteria zullen worden toegepast.