Wel of niet verplicht aansluiten bij StiPP?

Het is wettelijk bepaald dat werknemers in de uitzend- en detacheringsbranche bij StiPP pensioen opbouwen. Dit is vastgelegd in het verplichtstellingsbesluit. Heb jij een bedrijf in de uitzend- of detacheringsbranche? Of stel je soms werknemers beschikbaar aan anderen? Dan val je waarschijnlijk onder de verplichte aansluiting bij StiPP. Dit betekent dat je personeel pensioen moet opbouwen bij StiPP.

Waarom pensioen opbouwen bij StiPP?

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzend- en detacheringsbranche hebben hier samen afspraken over gemaakt.

Zo:

  • delen werkgevers de risico’s en kosten 
  • heeft iedereen in de branche een gelijkwaardige pensioenregeling
  • voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden

Val je onder onze regeling?

Beantwoord deze drie vragen:

  1. Heb je de afgelopen jaren werknemers aan derden beschikbaar gesteld?
  2. Ging dit om meer dan 50% van het totale loon waarover je pensioenpremie betaalt?
  3. Mocht de opdrachtgever/inlener de werknemers instructies geven?

Is het antwoord op één of meer vragen ‘ja’? Vul dan het ‘Onderzoek aansluiting formulier’ in. Wij beoordelen of je verplicht bent om aan te sluiten.

Naar het Onderzoek aansluiting formulier

Buitenlandse uitzendonderneming?

Heb je een buitenlandse uitzendonderneming, maar stel je werknemers beschikbaar in Nederland? Ook dan kun je verplicht zijn om deel te nemen aan onze pensioenregeling.

Lees meer informatie over een buitenlandse uitzendonderneming en de verplichtstelling

Vrijwillig aansluiten bij StiPP

Val je niet onder de verplichtstelling, omdat je bedrijf niet altijd aan het 50%-criterium voldoet? Maar stelt je bedrijf werknemers beschikbaar aan derden voor tussen de 40% en 50 % van het totale loon waarover je pensioenpremie betaalt? Dan kun je je vrijwillig aansluiten bij StiPP.

Je vrijwillige aansluiting geldt voor vijf jaar. Jij betaalt dan de kosten. Daarnaast voldoe je aan één van de wettelijke voorwaarden voor vrijwillige aansluiting:

  • De lonen zijn vergelijkbaar met die in de sector én je doet mee aan sociale fondsen van die sector.
  • Er is een groepsverhouding tussen jouw bedrijf dat zich vrijwillig wil aansluiten en een andere werkgever die verplicht is aangesloten.
  • Je sluit je vrijwillig aan meteen nadat je bedrijf al verplicht was om deel te nemen aan onze pensioenregeling. 

Wil je meer weten? Neem contact op met onze klantenservice.

Veelgestelde vragen 

Ik heb met mijn werknemer afgesproken dat we geen pensioen opbouwen. Mag dat?
Nee, dat mag niet. Uitzendkrachten en gedetacheerden die voldoen aan de eisen van de verplichtstelling, nemen verplicht deel aan onze pensioenregeling. Afspreken dat een werknemer geen pensioen opbouwt (afstandsverklaring) is wettelijk niet toegestaan.
Ik ben als uitzend- of detacheringswerkgever vooral actief in de metaalsector, bouw, beroepsgoederenvervoer of vleessector. Val ik dan toch onder de pensioenregeling van StiPP?
Het kan zijn dat je verplicht bent je aan te sluiten bij het pensioenfonds van de sector waarin je het meest actief bent. Je valt dan niet onder onze pensioenregeling. Informatie hierover vind je terug in het verplichtstellingsbesluit. Vul ook het 'Onderzoek aansluiting formulier' in. Dan kijken wij bij welk fonds je hoort.
Ik denk ik niet onder StiPP val. Hoe vraag ik vrijstelling aan?
Vul eerst het 'Onderzoek aansluiting formulier' in. Je kunt geen vrijstelling aanvragen voordat we hebben bekeken of je verplicht bent om deel te nemen aan onze pensioenregeling. Blijkt dat je wél verplicht bent om deel te nemen? Dan kun je vrijstelling aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Lees meer over vrijstelling aanvragen.

d