Heb je vragen over het aanleveren van loongegevens in de nieuwe regeling? Lees het antwoord op veelgestelde vragen:
Lever ik voor de nieuwe pensioenregeling dezelfde loongegevens aan?
Met de nieuwe pensioenregeling is er één pensioenregeling voor alle deelnemers. Er is dan geen onderscheid meer tussen de Basisregeling en de Plusregeling. Vanaf 1 januari 2026 hoef je in het PDO-bestand niet langer door te geven of een werknemer deelneemt in de Basisregeling of in de Plusregeling. De wekentelling waarmee bijgehouden wordt wanneer je werknemer van de Basisregeling naar de Plusregeling gaat, vervalt hiermee. Ook hoef je geen rekening meer te houden met de onderbrekingstermijnen tussen verschillende uitzendovereenkomsten. De administratie wordt dus eenvoudiger. In de nieuwe PDO-handleidingen beschrijven we stap-voor-stap hoe je in de nieuwe regeling een PDO-bestand aanlevert. Lees meer over de veranderingen in je administratie.
Kan ik mijn loongegevens op dezelfde manier aanleveren?
Ja, de manier van aanleveren loongegevens verandert niet. Vanuit je eigen salarispakket maak je een PDO-bestand aan met de maandelijkse (of vierwekelijkse) gegevens. Het PDO-bestand bevat alle gegevens die nodig zijn voor een juiste berekening van de premie en de pensioenopbouw van je werknemers. Het PDO-bestand stuur je op naar StiPP via Mijn Pensioenadministratie. Je levert de PDO-bestanden aan op dezelfde data als de maandelijkse loonaangifte bij de Belastingdienst.
Wijzigt de manier van factureren?
Nee. De manier van factureren door StiPP blijft hetzelfde. Elke twee weken maken en verzenden we
facturen. Je ontvangt een factuur als jij of je administratiekantoor één of meerdere PDO-bestanden heeft aangeleverd.
Hoe geef ik aan of ik maandelijks of vierwekelijks verloon?
Je geeft dit bij iedere levering aan in het PDO-bestand in de kolom ‘verloningstijdvak’. Je gebruikt ‘01’ voor maandelijkse verloning en ‘02’ voor vierwekelijkse verloning. Meer informatie vind je op pagina 9 van de
Technische beschrijving PDO.
Ik verloon maandelijks EN vierwekelijks. Hoe lever ik dit aan?
Je geeft dit per regel in het PDO-bestand aan. Het PDO-bestand heeft dan regels met maandelijkse verloning en regels met vierwekelijkse verloning.
Hoe geef ik door dat ik geen personeel had (in de 13e periode)?
Vanaf 2026 wordt de optie voor een 13e periode toegevoegd als optie bij het melden van geen personeel als je per vier weken verloont.
Kan ik tussentijds de manier waarop ik verloon veranderen?
Nee. Je levert bij StiPP in hetzelfde verloningstijdvak aan zoals je dat zou doen voor de Belastingdienst. Van de Belastingdienst mag je alleen vanaf een nieuw kalenderjaar van verloningstijdvak veranderen. StiPP volgt hierin de lijn van de Belastingdienst. Meer hierover lees je in het
Handboek Loonheffingen.
Wat als ik per ongeluk de verkeerde manier van verlonen doorgeef?
Je kunt dit eenvoudig aanpassen door eerst het foutieve verloningstijdvak op 0 te zetten en dan opnieuw aan te leveren met het juiste verloningstijdvak.
Hoe ga ik om met Terugwerkende kracht (TWK)-leveringen?
De nieuwe PDO gebruik je ook voor leveringen over een periode van voor 1 januari 2026.. Deze leveringen worden standaard verwerkt als maandverloning. Ook als je ‘02’ (vierwekelijkse verloning) invult in het verloningstijdvak. Lever je gegevens aan voor een 13e periode in een jaar vóór 2026? Dan voeg je die nog steeds samen met periode 12.
Hoe zie ik het verloningstijdvak terug op de factuur?
Op de factuurspecificatie zie je per premieregel over welk verloningstijdvak en periode je de premie betaalt. Verloon je vierwekelijks? Dan zie je vanaf 2026 ook periode 13 terug op de factuur.
Wat zijn de uiterste aanleverdata per loontijdvak?