Elke maand levert u werknemersgegevens aan. Hiermee wordt de pensioenopbouw voor uw werknemers geadministreerd. StiPP controleert de aangeleverde gegevens op tijdigheid en juistheid.
Op tijd aanleveren van werknemersgegevens
Het is belangrijk dat u op tijd de werknemersgegevens bij ons aanlevert. U levert de bestanden aan op dezelfde datum als waarop u uw maandelijkse loonaangifte bij de Belastingdienst doet. Als u de gegevens niet of te laat aanlevert via het werkgeverportaal, loopt u hiermee het gevaar een boete te krijgen van € 500,- per niet aangeleverde periode. Lees meer over de maandelijkse aanlevering van gegevens.
Aanleveren van de juiste werknemersgegevens
Het is belangrijk dat u de juiste werknemersgegevens aanlevert. Wij zorgen er dan voor dat het juiste pensioen voor uw werknemer wordt opgebouwd. StiPP controleert of de door u aangeleverde deelnemersgegevens juist en volledig zijn. Als er mogelijke afwijkingen in uw deelnemersgegevens gevonden worden, neemt StiPP contact op met uw organisatie. We vragen u de afwijkingen te controleren en indien nodig om onjuistheden aan te passen en correcties door te geven via uw salarissoftware of een verklaring af te geven. Doet u dit niet? Dan kan het zijn dat er een boete volgt en een onderzoek door de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU).
Controles door StiPP
In 2024 voert StiPP onder andere controles uit op de volgende onderwerpen:
Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie.
Als er tijdens de controles afwijkingen worden vastgesteld, dan neemt StiPP contact op met uw organisatie. Samen zoeken wij naar de oorzaak van de geconstateerde afwijkingen.
Nota administratiekosten voor niet voldoen aan verplichtingen
Als u als aangesloten werkgever niet voldoet aan uw verplichtingen, laat StiPP de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) een onderzoek uitvoeren. Als dan blijkt dat u niet juist heeft aangeleverd, dan betaalt u de administratiekosten voor het inschakelen van SNCU. Ook legt StiPP een boete en een ambtshalve nota op. Die ambtshalve nota is een inschatting die StiPP maakt van hoe hoog de nota had moeten zijn. Als u vervolgens de juiste correcties indient, dan vervalt de ambtshalve nota en wordt de boetenota gewijzigd.
De bepalingen over de verplichting van de werkgever om informatie te verstrekken vindt u in artikel 4.1 tot en met 4.4 van het Uitvoeringsreglement van StiPP.