Ik ben nabestaande

Als een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. Hier leest u wat u kunt verwachten als het om pensioen gaat. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Wij helpen u graag bij het regelen van uw nabestaandenpensioen.

Wanneer moet ik een overlijden doorgeven aan StiPP? 

De overledene woonde in Nederland 
U hoeft het overlijden niet door te geven. Wij ontvangen dit bericht automatisch van de gemeente. Daarna neemt StiPP neemt contact op met u als nabestaande.
De overledene woonde in het buitenland
Wij hebben een kopie van de overlijdensakte nodig. En ook de eventuele huwelijksakte en geboorteaktes, mochten er op het moment van overlijden kinderen onder de 18 jaar zijn.

Stuur de kopieën én de adresgegevens van de partner en kinderen op naar onderstaand adres:

StiPP
Postbus 299
3700 AG Zeist

Of stuur deze als bijlage mee via ons contactformulier op de website.

Als wij de overlijdensakte hebben ontvangen, nemen wij automatisch contact op met u als nabestaande.

Heeft u vragen? Stel ze ons gerust!

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via het telefoonnummer 030 277 56 90 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Wanneer bent u nabestaande (partner) in de regelingen van StiPP?

Uw partner nam deel in de Basisregeling 
U bent partner als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft.
Uw partner nam deel in de Plusregeling 
U bent partner als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft of officieel samenwoont met een samenlevingscontract.
Uw partner was al met pensioen (periodieke uitkering met meeverzekerd partnerpensioen)
Uw overleden partner heeft uw gegevens doorgegeven voordat hij/zij met pensioen ging of op het moment dat hij/zij met pensioen ging. Uw gegevens zijn dus bij ons bekend. Wilt u weten hoeveel nabestaandenpensioen er beschikbaar is? Dit leest u terug in de brief die StiPP heeft verstuurd na het overlijden van uw partner. Kreeg u een relatie met uw overleden partner na zijn/haar pensionering? Of heeft uw partner op pensioendatum niet gekozen voor het meeverzekeren van het partnerpensioen? Dan heeft u als partner geen recht op nabestaandenpensioen. Let op! Het nabestaandenpensioen staat los van de erfenis van de overleden deelnemer. Mocht u een eventuele erfenis verwerpen, dan heeft dit geen gevolgen voor het nabestaandenpensioen.

Wat is er geregeld voor de kinderen?

Kinderen die op het moment van overlijden jonger dan 18 jaar zijn, hebben recht op wezenpensioen. Overlijdt de deelnemer voor zijn/haar pensioendatum, dan wordt het opgebouwde pensioenkapitaal verdeeld onder alle nabestaanden. Als de deelnemer na zijn/haar pensioendatum overlijdt, dan is het wezenpensioen 14% van het periodiek ouderdomspensioen.

Heb ik als partner recht op nabestaandenpensioen? 

Wat heeft StiPP voor u geregeld als uw partner is overleden? Dat hangt van verschillende zaken af.

Lees meer