Wanneer heb ik als partner recht op nabestaandenpensioen?

Wat heeft StiPP voor u geregeld als uw partner is overleden? Dat hangt van verschillende zaken af:

  • Of uw partner is overleden voor of na zijn/haar pensioendatum bij StiPP
  • Of u getrouwd was, geregistreerd partnerschap had of samenwoont 
  • In welke regeling uw partner deelnam: de Basis- of Plusregeling
  • Of uw partner op het moment van overlijden actief deelnemer was in de Plusregeling
  • De hoogte van het opgebouwde pensioenkapitaal
  • Uw leeftijd
  • Of er kinderen onder de 18 jaar zijn

Wanneer is uw partner overleden?

Mijn partner is voor zijn pensioendatum overleden 
Als uw partner is overleden voordat hij/zij met pensioen is gegaan, dan wordt het opgebouwde pensioenkapitaal gebruikt voor de aankoop van een nabestaandenpensioen. Als er zowel een partner als kinderen onder de 18 jaar zijn, dan wordt het opgebouwde pensioenkapitaal verdeeld tussen u en eventuele kinderen.

Welk bedrag krijgt u als nabestaande?

Jaarlijks ontving uw partner een uniform pensioenoverzicht. Daarin staat onder andere welk bedrag u en/of de kinderen van ons krijgen als uw partner is overleden. En hoeveel pensioen u naar verwachting met dit kapitaal kunt aankopen.

Wanneer krijgt u (aangepast) aanvullend nabestaandenpensioen?

  • Overleed uw partner terwijl hij/zij nog actief deelnam in de Plusregeling van StiPP, dan krijgt u een aanvullende uitkering van StiPP. In de Plusregeling bent u hiervoor automatisch verzekerd.
  • Ontving uw partner aansluitend op zijn/haar deelname in de Plusregeling een WW-uitkering op het moment van overlijden? Dan krijgt u een aangepaste aanvullende uitkering. U stuurt dan een kopie van de brief van het UWV naar ons op waarin staat dat uw partner een WW-uitkering toegekend kreeg.

In bovenstaande situaties is er voor u een risicopartnerpensioen geregeld. Dit is een risicoverzekering. Als uw partner is overleden, keert deze verzekering levenslang een partnerpensioen aan u uit. De hoogte van die uitkering verschilt in beide situaties: het bedrag wordt op een andere manier berekend als uw partner een WW-uitkering ontving dan wanneer hij/zij nog deelnam in de Plusregeling van StiPP. Kreeg uw partner aansluitend op zijn/haar deelname aan de Plusregeling een WW-uitkering op het moment van overlijden, dan ontvangt u een aangepaste uitkering.

Wanneer krijgt u geen (aangepast) aanvullend nabestaandenpensioen?

  • Overleed uw partner na actieve deelname aan de Plusregeling (uw partner was bijvoorbeeld in een andere branche gaan werken), dan krijgt u dus geen aanvullend partnerpensioen. 
  • Overleed uw partner na het ontvangen van WW-uitkering aansluitend op actieve deelname aan de Plusregeling, dan krijgt u dus geen aangepast aanvullend partnerpensioen.
  • Als uw partner deelnemer was in de Basisregeling, dan is er ook geen recht op aanvullend partnerpensioen.

Huwelijken en geregistreerde partnerschappen worden bij de gemeente geregistreerd. Deze krijgt StiPP automatisch door via de gemeente. Als u samenwoont, dan wordt uw partner niet geregistreerd.

Mijn partner is na zijn pensioendatum overleden 
Wel of geen partnerpensioen: u en uw partner hebben op de pensioendatum een keuze gemaakt.

Uw partner kon er op de pensioendatum samen met u voor kiezen om voor u een nabestaandenpensioen mee te verzekeren. U krijgt dit pensioen na het overlijden van uw partner zolang u leeft.

Met wie nemen wij contact op?

Wanneer het overlijden bij ons bekend wordt, dan sturen wij de nabestaanden een brief met een formulier om het nabestaandenpensioen aan te vragen. In die brief leest u ook wat de hoogte van het nabestaandenpensioen is.

Was de overledene al met pensioen, dan kijken wij na of op de pensioendatum is besloten om een partnerpensioen mee te verzekeren en of er een partner aanwezig is. Daarnaast gaan wij in de gemeentelijke basisadministratie na of er kinderen onder de 18 jaar bekend zijn. Zij ontvangen dan de brief met het formulier om het nabestaandenpensioen aan te vragen.

Zijn er geen partner en/of kinderen onder de 18 jaar bekend? Dan sturen wij een condoleancebrief naar het laatste bekende adres van de overledene. Daarin vragen wij om de gegevens van eventuele nabestaanden aan ons door te geven.